ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Beef,Bourguignon,Stew,With,Vegetables.,Grey,Background.,Top,View.

Λατρεμένα μαμαδίστικα φαγητά για πάντα

Όπως όλοι ξέρουμε, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Είναι εκείνες που μας ταξιδεύουν στο πατρικό μας, στα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής και της γιορτής, στις μυρωδιές που μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια και αγάπηΜπορεί να εκτιμούμε τη δημιουργική κουζίνα και να απολαμβάνουμε τα πιάτα των σεφ στα εστιατόρια, αλλά τα σπιτικά φαγητά – που συνήθως έχουν και μια νότα παράδοσης – μας γεμίζουν ευτυχία και μας καλωσορίζουν στο σπίτι.

Για όλα αυτά αλλά και για να τιμήσουμε τη Γιορτή της Μητέρας ετοιμάσαμε ένα σπέσιαλ μενού για το Σαββατοκύριακο με Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι, Κυκλαδίτικο χοιρινό ρόστο, Γιουβέτσι με χυλοπιτάκι και λαχανικά, Τηγανίτες μήλου με σταφίδες και πετιμέζι, Αρνάκι στο φούρνο με κρούστα από γιαούρτι, και Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς.

Μητέρα και φαγητό της θαλπωρής λοιπόν, με συνταγές δοκιμασμένες στον χρόνο που θα ευχαριστηθούμε όλοι. Και αν μας φαίνεται περίεργο που ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και κάποιο με ξενικό όνομα, το ρόστο, να πούμε πώς είναι ένα ψητό κατσαρόλας που φτιάχνεται στη Νάξο, στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή με βασικό υλικό το κρέας που σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα και συνοδεύεται από πατάτες ή χοντρά μακαρόνια τα οποία λούζονται σε κόκκινη σάλτσα ντομάταςΈνα πιάτο πολύ γνωστό και αγαπημένο. Άλλωστε ποιος από εμάς δεν έχει φάει ψητό κατσαρόλας στα Κυριακάτικα τραπεζώματα;

Στρώνουμε το τραπέζι με λευκά κολλαριστά τραπεζομάντιλα και απολαμβάνουμε γεύσεις που μιλάνε στην καρδιά μας!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Λατρεμένα μαμαδίστικα φαγητά για πάντα

Όπως όλοι ξέρουμε, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Είναι εκείνες που μας ταξιδεύουν στο πατρικό μας, στα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής και της γιορτής, στις μυρωδιές που μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια και αγάπηΜπορεί να εκτιμούμε τη δημιουργική κουζίνα και να απολαμβάνουμε τα πιάτα των σεφ στα εστιατόρια, αλλά τα σπιτικά φαγητά – που συνήθως έχουν και μια νότα παράδοσης – μας γεμίζουν ευτυχία και μας καλωσορίζουν στο σπίτι.

Για όλα αυτά αλλά και για να τιμήσουμε τη Γιορτή της Μητέρας ετοιμάσαμε ένα σπέσιαλ μενού για το Σαββατοκύριακο με Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι, Κυκλαδίτικο χοιρινό ρόστο, Γιουβέτσι με χυλοπιτάκι και λαχανικά, Τηγανίτες μήλου με σταφίδες και πετιμέζι, Αρνάκι στο φούρνο με κρούστα από γιαούρτι, και Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς.

Μητέρα και φαγητό της θαλπωρής λοιπόν, με συνταγές δοκιμασμένες στον χρόνο που θα ευχαριστηθούμε όλοι. Και αν μας φαίνεται περίεργο που ανάμεσα σε αυτά υπάρχει και κάποιο με ξενικό όνομα, το ρόστο, να πούμε πώς είναι ένα ψητό κατσαρόλας που φτιάχνεται στη Νάξο, στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή με βασικό υλικό το κρέας που σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα και συνοδεύεται από πατάτες ή χοντρά μακαρόνια τα οποία λούζονται σε κόκκινη σάλτσα ντομάταςΈνα πιάτο πολύ γνωστό και αγαπημένο. Άλλωστε ποιος από εμάς δεν έχει φάει ψητό κατσαρόλας στα Κυριακάτικα τραπεζώματα;

Στρώνουμε το τραπέζι με λευκά κολλαριστά τραπεζομάντιλα και απολαμβάνουμε γεύσεις που μιλάνε στην καρδιά μας!

Γυμνή γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι
Υλικά
  • 2 φύλλα Καρδίς σφολιάτα
  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5% ΠΛΗΡΕΣ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη Belbake
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 αβγά
  • Για το σιρόπι πορτοκάλι
  • 2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ψιλό σιμιγδάλι. Αρχίζετε να ζεσταίνετε το μίγμα ανακατεύοντας απαλά. Όταν το μίγμα ζεσταθεί καλά και αρχίσει να αχνίζει σιγά σιγά θα δέσει σε μια παχύρρευστη κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να γίνει πιο χλιαρή. Ρίχνετε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθούν στην κρέμα.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα ταψί του φούρνου απλώνετε τα φύλλα της σφολιάτας να σκεπάσουν τον πάτο και τα τοιχώματα. Ό,τι περισσεύει το κόβετε. Αδειάζετε μέσα την κρέμα, σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 40 λεπτά περίπου. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά επιπλέον.

  • 3.

    Όσο ψήνεται η γαλατόπιτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα βράζετε μέχρι να πάρετε ένα πηχτό σιρόπι.

  • 4.

    Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνετε να γίνει χλιαρή και τη χαράζετε σε κομμάτια. Αδειάζετε από πάνω το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Προτιμήστε να τη σερβίρετε ζεστή.

Κυκλαδίτικο χοιρινό ρόστο
Υλικά
  • 1.500 γρ. χορινό φιλέτο νωπό (ενιαίο κομμάτι)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 50 ml έ.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 100 γρ. χυμό τομάτα Baressa
  • 30 γρ. παγωμένο βούτυρο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε διάσπαρτα τρύπες στο κρέας και βάζουμε μέσα σε καθεμία από μία σκελίδα σκόρδο.

  • 2.

    Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να θωρακίζουμε το κρέας ολόκληρο, για περίπου 30 ́. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να καταφέρουμε ένα ομοιόμορφο, βαθύ θωράκισμα ώστε να αποκτήσει το κρέας κρούστα, γι’ αυτό και σταδιακά, αφού πάρει το πρώτο χρώμα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ώστε να μην καεί.

  • 3.

    Αποσύρουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μια βαθιά και σχετικά στενή κατσαρόλα.

  • 4.

    Στο τηγάνι όπου θωρακίσαμε το κρέας, προ-σθέτουμε λίγο από το κρασί και ξύνουμε με την κουτάλα τη βάση του σκεύους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και με το καθαρό υγρό περιχύνουμε το κρέας.

  • 5.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για σχεδόν 1,5 ώρα με κλειστό καπάκι.

  • 6.

    Κατόπιν προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τον χυμό ντομάτας (βάζουμε παραπάνω, αν θέλουμε περισσότερη σάλτσα στο τελικό αποτέλεσμα), αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.

  • 7.

    Βγάζουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • 8.

    Σερβίρουμε το ρόστο κομμένο σε φέτες με σάλτσα και συνοδεύουμε με ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου.

Γιουβέτσι με χυλοπιτάκι και λαχανικά
Υλικά
  • 1.200γρ. μοσχαράκι σε μερίδες
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα σε κύβους
  • 2-3 κολοκυθάκια σε κύβους
  • 1-2 καρότα σε κύβους
  • 300γρ. χυλοπιτάκι κοφτό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. χυμό τομάτας Baressa
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 100γρ. γραβιέρα αγελάδος Γάλπο (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Τσιγαρίζετε το μοσχαράκι με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και προσθέτετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε και, μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτετε τον χυμό τομάτας, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, την κανέλα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και ανάλογο αλατοπίπερο.

  • 2.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Σε αυτό το διάστημα ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον ζεστό νερό.

  • 3.

    Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά. Ξεκινάτε με τα κολοκυθάκια, μετά με τα καρότα και τέλος με τις μελιτζάνες. Βγάζετε τα λαχανικά σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε στην άκρη.

  • 4.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μόλις μαλακώσει το μοσχαράκι και δέσει η σάλτσα του αφαιρείτε τη δάφνη και την κανέλα και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα λαχανικά και το χυλοπιτάκι. Ανακατεύετε και αδειάζετε το φαγητό σε βαθύ, κατά προτίμηση πήλινο ταψί.

  • 5.

    Ψήνετε το γιουβέτσι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το χυλοπιτάκι (αν η σάλτσα δεν είναι αρκετή για να σκεπάσει το χυλοπιτάκι καλό θα ήταν να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα). Αν θέλετε, 5 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο το πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.

Τηγανίτες μήλου με σταφίδες και πετιμέζι
Υλικά
    Για τις τηγανίτες
  • 2 αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
  • 80γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 40γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 2 μήλα καθαρισμένα, σε κυβάκια
  • λίγο βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα για το τηγάνι
  • Για το σερβίρισμα
  • πετιμέζι
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • κανέλα
Διαδικασία
  • 1.

    Για τις τηγανίτες: Βάζετε σε ένα μπολ τα αβγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τα άλευρα, τη σόδα, την κανέλα, τις σταφίδες, το μήλο και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει ένας λείος και πηχτός χυλός.

  • 2.

    Ζεσταίνετε ένα τηγάνι βουτυρωμένο, ρίχνετε κουταλιές από το χυλό και ψήνετε περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

  • 3.

    Βάζετε τις ζεστές τηγανίτες σε πιατέλα, σκορπάτε κομματάκια βουτύρου, περιχύνετε με πετιμέζι, πασπαλίζετε με κανέλα, καρύδια και σερβίρετε αμέσως.

Αρνάκι στο φούρνο με κρούστα από γιαούρτι
Υλικά
  • 2 κιλά αρνί μπούτι, σε μερίδες
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, χοντροτριμμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 καρότα, σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 φλιτζάνι άνηθο χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 1/3 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 800γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό 10% ΓΑΛΠΟ
  • 8 αυγά ελευθέρας βοσκής Κ. Μακεδονίας Nώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το βάζετε σε βαθύ σκεύος. Σκορπίζετε από πάνω τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο, το νερό και το ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

  • 2.

    Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και προσθέτετε τον άνηθο, ανακατεύοντάς τον να αναμιχθεί με το ζωμό του ταψιού. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και αφήνετε να ψηθεί για 1 ώρα ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα το κρέας.

  • 3.

    Χτυπάτε τότε τα αβγά με το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και περιχύνετε το κρέας με το μίγμα. Το βάζετε πάλι να ψηθεί για 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα γιαουρτιού.

  • 4.

    Παίρνετε μια μερίδα αρνιού μαζί με τη σάλτσα του και τα καρότα και σερβίρετε στα πιάτα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητές πατάτες.

Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς
Υλικά
  • 250γρ. κιμά βόειο νωπό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • λίγο σουσάμι
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη γέμιση της μελιτζάνας
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μικρές, σε φέτες πάχους 0,5εκ.
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
  • 3-4 κλαδάκια μαϊντανό
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού και το σερβίρισμα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο (με την πέτσα του)]
  • 4 κουτ. σούπας κατίκι Δομοκού ή ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο φρέσκο, τα φυλλαράκια του
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 ντομάτες ώριμες, σφιχτές
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε για λίγο σε σουρωτήρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οCκαι απλώνετε τις φέτες της μελιτζάνας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χτυπάτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο και το μαϊντανό και με ένα πινέλο αλείφετε τις μελιτζάνες με το μίγμα. Τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου να μαλακώσουν.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά: Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και ρίχνετε μέσα τον κιμά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την κανέλα, τη ζάχαρη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Σιγοβράζετε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του. Τον τραβάτε από τη φωτιά, ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και τον αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

  • 3.

    Στρώνετε τη ζύμη κουρού σε τετράγωνο ταψάκι λίγο μικρότερο από το μέγεθος του φύλλου, αφήνοντας όρθια στα τοιχώματα του ταψιού τη ζύμη που περισσεύει. Αδειάζετε μέσα τον κιμά, αφού αφαιρέσετε την κανέλα και τον σκεπάζετε με τις μελιτζάνες τοποθετώντας τες με τρόπο τέτοιο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη. Γυρίζετε τη ζύμη που περισσεύει από τριγύρω πάνω από τη γέμιση δημιουργώντας μια κορνίζα τριγύρω, την οποία αλείφετε με το αβγό. Πασπαλίζετε την κορνίζα με σουσάμι και ψήνετε την τάρτα στο ζεστό φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη.

  • 4.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Αναμιγνύετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί. Κόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε με λίγο φρέσκο δυόσμο. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή, κόβοντας σε κομμάτια και συμπληρώνοντας πάνω σε κάθε κομμάτι από μια καλή κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού και κυβάκια ντομάτας.